Гриби


Одним з найнайкращих продуктів харчування в умоваж виживання є гриби. За своєю харчовою цінністю вони дорівнюють м'ясу, а в дечому ї переважають його. Гриби ви можете знайти у будь- який місцевості, крім високогі'я та пустелі. Збирати гриби в умовах України можна цілий рік, для кожного сезону є свої види грибів.

    Умовно гриби розділяють на:

- Отруйні- отруєння ними настає навіть після тривалої кулінарної обробки;
- Умовно їстивні- потребують тривалої кулінарної обробки, можна солити та маринувати;
- Їстивні- можна вживати в їжу після короткочасної (10-15 хв) кулінарної обробки, можна сушити;
- Не їстивні- мають неприємний смак або запах.

Смертельно отруйних грибів в нашому кліматичному поясі усього кілька видів: бліда поганка та деякі інші мухомори. Найбільш небезпечна- бліда поганка, яку можна легко сплутати з лісовою печерицею або зеленою сироїжкою, особливо при зрізанні ножем, коли мішок, з якого вона росте, лишається в грунті. Основна небезпека полягає в тому, що ознаки отруєння з'являються на протязі тривалого часу (до двох діб), коли людину рятувати вже пізно. Смертність від блідої поганки, навіть при наданні медичної допомоги, перевищує 50%. Вживання решти отруйних грибів (неправдиві опеньки, червоний мухомор та ін) рідко призводить до летального наслідку.


 

 

 

 

 

 

Отруйні гриби: бліда поганка, пантерий мухомор, плютка.

Умовно- їстивні- дуже популярна група грибів на тривалу заготівлю. У більшості випадків для видалення токсинів їх достатньо відварити 3 рази по 20 хвилин, зі зміною води. До цієї групи відносяться, наприклад, свинушка, вовнянка, рядовки, зморшки та ін.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Умовно їстивні гриби: рядовки біла та фіолетова, свинушка тонка.

Практично всі трубчасті гриби, крім сатанинського та гірчаків, є їстивними. З пластинчатих найпоширенішими є сироїжки, опеньки, лисички, печериці, рижики, маремухи, порхавки, зимові та багато інших.


 

 

 

 

 

 

 

Їстивні гриби: лисичка, маремуха, сироїжка зелена.

Найпоширеніший неїстивний гриб- червона сироїжка. Якщо вона попаде Вам в казанок- гірчити буде все. Також зустрічаються гірчаки, які маскуються під білий гриб, та деякі інші.


 

 

 

 

 

 

Неїстивні гриби: сироїжка червона, гірчак (жовчний гриб).

    При збиранні грибів ви повинні дотримуватися одного простого правила- брати тільки ті гриби, в їстивності яких ви стовідсотково впевнені. Пам'ятайте- гнилі гриби, як і гниле м'ясо, отруйні незалежно від виду. Замерзлі або засохлі їстивні гриби придатні до вживання. Будь- які гриби потребують хоча б 10-ти хвилинної термообробки, сирими гриби їсти не можна.

Деякі ознаки їстивних грибів.

- Миші, білки та слимаки їдять тільки їстивні гриби, хробаки їдять усі.
- Отруйних дощовиків (порхавок) не буває, існують неїстивні види з різким неприємним запахом. Але якщо порхавка на розрізі не біла, вона вже стара, непридатна до вживання. Порхавки в сирій рівнинній місгеволті можуть досягати розмірів людської голови.
- Всі їжовики їстивні, сплутати їх неможливо через характерні спори.
- З трубчастих грибів отруйним є тільки сатанинський, але дуже велика кількість умовно- їстивних та неїстивних.

    В степовій зоні поширені три види їстивних грибів: дощовик (порхавка), луговий опеньок, печериця. Їх можна заготовувати на майбутнє, просушивши в сонячний день на камені або темній тканині.

 

 

 

 

 

 

 

 

Степові гриби: дощовик, опеньок луговий, печериця.

    В зимовий час можна збирати зимовий гриб та трутовики. Зимовий гриб (опеньок) поширений по всій території України, росте на пеньках або стовбурах дерев з жовтня до лютого. Під час морозів замерзає, при позитивній температурі продовжує рости. Дуже смачний гриб, який широко вирощується у промислових умовах. Трутовики жорсткі, потребують тривалого виварювання, інколи- очищення від щільної зовнішньої поверхні. Крім їжі, деякі види трутовиків використовуються для виготовлення труту- легкозаймистої речовини, яка починає тліти від попадання на неї іскри. Саме трутом розводили вогонь до винайдення сірників.


 

 

 

 

 

 

Зимові гриби: зимовий опеньок, трутовики.

    Пам'ятайте- ніяке вивчення грибних довідників не замінить практики. Збирайте гриби з досвідченими грибарями- це принесе вам масу задоволення, смачні страви вдома та, можливо, допоможе в критичних ситуаціях.